Rezonáns és csodálatos

Zhang Zhong Shi

A tavalyi nagysikerű Benczúr Házban megrendezett zongoraest után Zhang Zhongshi idei koncertje budapesti Duna-palotában került megrendezésre 2019. március 19-én.
Zhang Zhong Shi egészen fiatalon, 6 évesen kezdett el zongorát tanulni, és hamar a zene megszállottjává vált. Számos magyar és nemzetközi zongoraversenyen vett részt, és díjakat is nyert. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem híres zongoratanárainak növendéke, Eckhardt Gábor és Baranyay László tanítványa.

Zhang Zhong Shi az innovatív zongora szóló műfajt sajátos módon ragadja meg, a ritmus és a teljesség egységként van jelen a természetes törekvés révén. Zeneiségét a nyugalom, csendesség, és a könnyedség jellemezi. Chopin Harmony, Nocturne és kisebb szonáták után egy fél órás, Liszt-szonáta koronázta meg a koncertet. A kínai-magyar közönség a tehetséges, csodálatra méltó előadóművész lenyűgöző teljesítményét hosszas tapssal fogadta Szinte megszűnt a külvilág amikor elkezdődött a zene. Az előadás szakmaisága szinte pofonként csapott arcukra.

A zongoraesten a nézők megtapasztalhatták a fiatal zongorista kulturálisan és művészetileg érett professzionalizmusát, gazdag gondolatiságát, és sokoldalú teljesítményét, ugyanakkor a mesterművek iránt táplálandó mély, eredendő tiszteletet.
A Liszt B szonáta egy epikus dallam, amely fél órát tart, és különleges státusszal és jelentőséggel bír. Wagner, Liszt tanítványa, Carl Clyde Woos 1866-os előadásának meghallgatása után, Liszt zongora szonátával „meghaladta az észlelhető szépséget”.

Bármely nemzetközileg elismert zongoristának is hosszas előkészület szükséges egy ilyen darab előtt. is Zhang Zhong Shi természetesen nem kivétel. Hosszú ideig nagyszámú Liszt életrajzot olvasott és kutatott, megismerte a zeneszerző történelmi hátterét, a dalok zenészekre gyakorolt ​​hatását a különböző történelmi időszakokban.

Ezekkel az előkészületekkel a fiatal művész a legjobb eredményeket érte el
teljesítményében, mint például a teljes koncentráció, a pontos ellenőrzés, a hatékony játék és a szenvedélyes értelmezés kapcsolata.

A zene személyisége ugyanolyan harmonikus, mint a zongora jellemzői. A nocturne meghallgatásakor gondosan megelevenedtek az olya gazdag, finom érzelmek, mint az izgalom, a sóhaj, az és a zavartság. A Liszt-szonáta a kíváncsisághoz és a felfedezéshez vezetett.

A zongoraestet a Sino-Európai Alapítvány a Kínai Kultúráért és Oktatásért a Shanxi Tartomány Magyar Kereskedelmi Kamara támogatásával együttesen szervezte meg, és a budapesti Duna Palota pedig otthont adott a nagysikerű szólókoncertnek. A szervezés és az előkészületek egészen tavaly novemberben kezdődtek el, a közönség a támogatói jegyek megvásárlásával a koncert szervezését és a művészt támogatta.

Reméljük, hogy a jövőben továbbra is ilyen művészi, reprezentatív előadásokat és kulturális rendezvényeket tudunk bemutatni az európaiaknak és a kínai közönségnek egyaránt.