Projekt napok és tradicionális kalligráfia bemutató a KISKÉPZŐBEN

2019. április 15 és 17 között három napon át távol- keleti napokat tartottak a budapesti Képzőművészeti Szakközépiskolában, ahol egy újdonság bevezetésével projekt alapú oktatás került a középpontba. Hétfő és kedd délelőtt  Zhang Wei kalligráfus mester bemutató órát tartott a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában. 

A KISKÉPZŐRŐL

A képzőművészeti oktatás kialakítása már egészen a 19. században, a romantika megerősödésével vált aktuálissá hazánkban. Azelőtt a Magyarországon élő képzőművészeknek csak arra volt lehetőségük, hogy külföldi művészeti akadémiákon, intézményekben szerezhessék meg tudásukat. A polgárosodás során a kézműiparosok fejlődni akarásnak, és a manufaktúrák akkori gyártmányaival szembeni gyors fellépésnek köszönhetően 1778-ban megalapították a legelső képzőművészeti iskolát, a KISKÉPZŐT, ahol máig az iskola történetéhez méltó szellemben a középiskolai követelményeknek megfelelően gyakorlati vizuális képzést alapozzák. Mindezt tudatos művészetközvetítéssel teszik, nagy hangsúlyt fektetnek az akadémiai rajzoktatásra.

Az iskolára jellemző, hogy az innen kikerülő diákok többsége az itt töltött öt év után a hazai Képzőművészeti Egyetemen, vagy külföldön folytatja tanulmányait. Műalkotásaikkal nemzetközi vizeken, és itthon is méltán megállják a helyüket. A későbbi képzőművészeti pályára való felkészüléshez nyújt segítséget az iskola színes, inspiráló és művészettel nevelést jelentő programja, amely olyan szakmai tudást, tapasztalatot segít átadni, ahol képesek önfejlesztésre, és egy olyan gyakorlati tudás megszerzésére. 

A következő szakokon tanulhatnak a diákok, és szerezhetnek OKJ-s képesítést: Divat- & stílustervező szakFestőszak, Fotográfia szak, Grafika szak, Kerámia szak, Mozgókép szak, Ötvös szak, Szobrász szak, Textilműves szak, Üvegműves szak. Az oktatók a felsorolt szakmák gyakorlásához kellő technikai ismereteket adnak át, illetve a szükséges készségeket alakítják, formálják, másrészt a művek létrehozásához nélkülözhetetlen alkotói módszereket, a gyakorlatban használt eszközöket és annak alkalmazását ismertetik meg a tanulókkal. Az öt éves képzés célja tehát az, hogy középfokú mesterségbeli tudás birtokában a tanulók képesek legyenek önállóan feladatokat megoldani, művészi szándékú terveket készíteni, illetve azokat kivitelezni.