Kínai-magyar alkotó tanfolyam

2019 Kreatív művészeti tanfolyam a Sino Házban

Bárhol is éljünk a nagyvilágban, Keleten vagy Nyugaton, a művészet pótolhatatlan helyet foglal el életünkben. Nem számít életkorunk, érdeklődési körünk, életünk, a művészet mindig megérinti a szívünket. A művészet okozta esztétikai és kulturális élmény elhozza szívünkbe a legbelsőbb, legőszintébb örömöt.

Bár egy művészeti alkotáshoz a művész kell, azonban akaratlanul is befolyásolja a közösség szellemi minőségét. 

Az alkotásnak önálló művészeti gondolata van, mégis az idő, a tér és a társadalmi környezet is meghatározza. Kifejezi az adott közösség történelemi, filozófiai társadalmi, vallási, érzelmi, viselkedési jellemzőit is. Hozzájárulnak a művek stilizált megértéséhez is. Nem számít, hogy valaki igazi művész vagy műkedvelő, a műalkotásokkal való találkozás leginkább egy fokozatos, néha fájdalmas folyamat, amikor gyakran tudásunk szűk keresztmetszetéből mégsem tudunk kitörni. 

A festő Chen Danquing ezt így fogalmazta meg: “Ma nem értjük Picasso-t, és nem feltétlenül értjük a saját művészetünket sem. Tényleg érted a Baishit? Megértetted Wu Changshuo-t? Ha megértetted Yangzhou Nyolc szörnyet, akkor már nem tudod megkerülni Dong Qichangot, amikor felkelsz. Tényleg megérted Dong Qichangot? ” 

Látható, hogy bármennyire is érteni véljük, a művészet értelmezése relatív fogalommagyarázat. Először csak egy kicsit értjük, ezáltal önelégültté válunk, majd rémülve szembesülünk azzal, hogy nem értünk semmint. Minél többet tudunk, annál izgatottabbak leszünk, hogy mégsem eleget. Csak akkor érjük el belső békénket, ha a mélyére ástunk a művészetnek. 

A kínai hagyományos kultúra, a festészet és a kalligráfia a “homogenitás és az integráció” egysége. Ez magyarázza a kínai festészet és a kalligráfia közötti szoros kapcsolatot. Jelentése nemcsak a kínai karakterek és a származási helyek közötti hasonlóságokra utal, hanem azt is hangsúlyozza, hogy a tinták és azok használata ugyanolyan hatású. Mégis oly egyedi, hogy azt a kulturális fejlődési ütemet, amit Amerika diktál, nem tudja követni. Nem is kell, hiszen a kalligráfiával nem is lehet ugyanazt a hatást elérni, mint Amerikában a gyakran és gyorsan változó stílusirányzatokkal. A kalligráfia egy olyan vonalas művészet, amely minden formát, hangot és színt magába foglal. Egy az ősi bölcsektől örökölt, nyugodtan, lassan, fejlődő kultúra melyet nemcsak Kína, Kelet-Ázsia, de a világ minden tája mára már befolyásol. 

Azt mondják, Picasso, a kalligráfia csodálója, mindig a festészet nyelvezetét használta ahhoz, hogy megértse a kalligráfia valódi üzenetét. Megértette, hogy a kalligráfia művészete bátran kimondja a valóságot.

Büszkék vagyunk arra, hogy a kalligráfia igazi rajongóiként egy külföldi országban, Magyarországon is megismertethetjük a kínai kultúrát. Számunkra ez azért is örömteli, mert a kalligráfia Kínában ma reneszánszát éli, és Kína ősi kultúrája végre megint megérdemelten megbecsült helyére került. A kalligráfia újrafelfedezését segíti, hogy napjainkban egyre többen próbálják ki magukat kalligráfia tanfolyamokon, tréningeken, egyre több ilyen kiállításon vehetnek részt. Hatalmas öröm számunkra, hogy a kalligráfia mennyi örömöt okoz az embereknek.

A magyar-kínai művészeti együttműködés hosszú évtizedekre tekint vissza. A Xu Beihong Művészeti Bizottság Közép- és Kelet-Európa Kulturális- és Művészeti Központja, amelyet a kínai Xu Beihong Művészeti Bizottság és a Kínai-Európa Kulturális és Kulturális Alapítvány évek óta segíti a két kultúra találkozását művészeti kiállítások, népművészeti fesztiválok, művészeti zenei előadások, televíziós műsorsorozatok, valamint a művészeti iskolák és diákjai közötti gyakori csereprogramok formájában.

A mostani képzés is a CEIBS Kulturális Oktatási Alapítvány, a Budapesti Kínai Kulturális Múzeum és a magyar művészeti oktatói közösség évek óta együttműködő közösségének köszönhető.

A 2019-es Kreatív Művészeti Tanfolyam a Sino házban a kínai és magyar fiatalok hosszútávú művészeti nevelését tűzte ki célul. A képzés a magyar és kínai művészet ifjú szerelmeseinek szól, akik szeretnék kipróbálni magukat a kreatív alkotás területén. Cél, a fiatalok művészeti fejlesztése, kreativitásának tágítása, mindezt hobbijukon keresztül, tanárai támogató segítségével, mégis önállóan. A tantervet úgy alakítottuk ki, hogy a kínai és a magyar gyerekek egyaránt részt vehessenek a művészeti- és a kalligráfiai kurzusokon. A tanfolyam során a gyerekek igényeihez igazítjuk a tananyagot és fejlesztjük a tanárokat, hogy a magas szakmai színvonalat folyamatosan fenn tudjuk tartani.