Kína volt a Mesterségek Ünnepe 30. Évfordulóján a Díszvendég

Izgalmakkal teli Augusztusnak lehettünk szemtanúi Kínával kapcsolatban. A négy napos Mesterségek Ünnepe idején Kína elsöprő sikert aratott érdeklődők tekintetében.

Alapítványunk által két tartománynak nyílt lehetősége bemutatkozni, Guizhounak és Shanxinak. Mind két tartományt képviselő mesterek színes bemutatókkal, fergeteges előadásokkal, és bámulatos portékával várták a kínai kultúra iránt érdeklődőket.

Különleges elismerés övezte Guizhou folk táncosait, zenészeit és énekeseit, akik több alaklommal is bemutathatták művészetüket a nagy érdeklődésre való tekintettel. Mi, az Alapítvány munkatársai is a nézőközönség soraiból figyeltük ámulattal, a színeket, a mozdulatok kecses, elegáns kivitelezését, a fülbemászó dallamokat megelevenítő hagyományos hangszereket, és a tradicionális ruhák  ezüsttel díszített szépségét. Természetesen az előadásokat a megérdemelt tapsvihar, és ujjongás követte.

Az Ünnepség nyitó beszédében Kína mint kiemelt vendég is helyett kapott, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyesen is köszöntötte a két tartomány kijelölt képviselőit.

A nagy sikerre való tekintettel, reméljük jövőre ismételten lehetőségünk nyílik Kína kulturális sokszínűségét ilyen nívós magyar rendezvényekre eljutattni.