Kína-Kelet-Közép-Európa Intézet megalapítása Budapesten

A Magyar Tudományos Akadémián 2017 április 24-kén ünnepélyesen megnyitották a Kína-Kelet-Közép-Európa Intézetet azzal a céllal, hogy elősegítsék a kölcsönös megértést és együttműködést Kína és térségünk országai között. Az Intézet megalapítását Sino-Európai Alapítványunk támogatta.

A cél, hogy az Intézeten belül egy tudományos bizottságot állítanak fel vezető kínai és kelet-közép-európai tudósok részvételével.

A megnyitón felszólalt Vang Vej-kuang, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia elnöke, aki az Intézet tiszteletbeli elnöke lesz. Elmondta, az Intézet előmozdítja majd az emberek közötti kapcsolatokat közös kutatások, konferenciák, szemináriumok és előadások segítségével.

Az Intézet megnyitását méltatta Lovász László MTA elnök is.

Liu Csi-pao, a Kínai Kommunista Párt csúcsvezetője ennek alkalmával háromnapos magyarországi látogatásra érkezett. Találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és kijelentette, a Kína-Magyarország kapcsolatok a legjobbak azután, hogy éveken át minden téren fejlődtek.

Liu elmondta, Kína nagy fontosságot tulajdonít a kínai-magyar kapcsolatoknak és készen áll arra, hogy még tovább javítsa a két ország közötti együttműködést a gazdaság, kereskedelem, kultúra és népek között az Egy Övezet Egy Út (ókori Selyemút új projektje), illetve a 16 + 1-es országok kooperációja keretében. /A 16 ország + Kína, melyek az Új Selyemút projekt keretében működnek együtt./

Referencia: Lovas István újságíró írását használtuk fel a cikk megírásához, a teljes cikk itt olvasható http://lovasistvan.hu/2017/04/25/kina-tegnap-felavatta-a-kina-kozep-kelet-europa-intezetet-budapesten/