A magyar költészet napja

József Attila
Forrás: wikipedia

A magyar naptárban rengeteg évforduló van, április 11. különösen kivételes napja a magyar kultúrának. 1964. óta József Attila a rendkívüli, ám tragikus sorsú költő születése napját a magyar költészet napjának tekintik.

József Attila 1905. április 11-én született Budapesten. Rövid mégis ellentmondásokkal teli, nehéz élet jutott neki. A korán árvaságra jutó József Attila kortársainál érzékenyebb, sebezhetőbb volt társainál, és a közösséghez tartozás hiánya végig kísérte életét.

1922-ben, mindössze 17 éves korában megjelent első önálló verseskötete, a “Szépség koldusa“. Csodagyereknek tartották, rajongással fogadták a költő felbukkanását.

Ezidőtájt csatlakozott az ország irodalmi életéhez, egyre több íróval költővel kerül közelebbi barátságba. Tánácsukra a Szegedi Egyetemre is beiratkozott. 1925. március 25-én, a Szegedi lapban megjelenő “Tiszta szívvel” című költeménye azonban fordulatot hozott az életébe. A nagy vihart kavart vers miatt Horger Antal, nyelvész professzor, az Egyetem dékánja, eltanácsolta az intézményből azzal, hogy amíg ő vezeti az Egyetemet, addig József Attilából nem lehet tanár. Erre József Attila a “Születésnapomra” c. Költeményében így emlékszik vissza:

„Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.”

A következő időszakban leginkább a közösség keresés volt jellemző. Tanult Bécsben, Párizsban, ahol az emigrációban élő magyar művészvilággal ápolt kapcsolatot. Visszatérve Budapestre is egyre több politikai csoportosulás körül jelent meg, lelkesen vetette magát az ilyen témájú feladatokba. Nagy sikerrel sorra jelentek meg versei, kötetei, aktív irodalmi életet élt. Élete különösen mozgalmas és rapszodikus volt, melynek ellenére lelki betegsége, depressziója is végigkísérte. Több szerelmi csalódás, öngyilkossági kísérlet után pszichiátere Gyömrői Edit iránt érzett viszonzatlan szerelme aztán felgyorsította lelki szétesését. 1937. december 3-án végül Balatonszárszón, egyes vélekedések szerint a vonat elé vetette magát, mások szerint vonatbaleset érte.

Az 1960-as évektől Magyarország egyik kultuszköltőjévé vált, 1969. óta születésnapján ünneplik a „magyar költészet napját”.  Sorra jelennek meg addig nyomtatásban meg nem jelenő írások, verseit megzenésítik, szavalják. József Attila a mai napig nemzetközi szinten a legismertebb magyar költő, munkáját számos nyelven lefordították, szavalják és több országban tanítják irodalomórán.